söndag 20 mars 2011

Sluta slänga mat.

Om man skulle fråga alla människor på hela jorden om de var lyckliga och hade allt de behöver för ett vanligt normalt medelmåttigt liv skulle garanterat övervägande % svara NEJ. Varför är det så?

Jag såg en dokumentär på NRK om mat. Från det att maten odlas till att den slängs på tippen. All (fortfarnade ätlig) mat som slängs skulle räcka till att föda hela jorden 3 gånger! Folk säger att det inte finns resurser till att alla ska få äta sig mätta men det är bara påhitt för att vi här i väst ska kunna kasta med gott samvete. Visste ni att 40-50 % av alla potatisar som odlas går till spillo för att de är för små, för stora, har för konstig form eller en lite buckla på sig? Själv älskar jag att välja de potatisar, gurkor, tomater osv som ser roligast ut. Jag vill inte att Amanda ska växa upp och tro att alla gurkor är spikraka och ser likadana ut, att alla tomater är klarröda och perfekt runda och att alla potatisar är lika stora och ser ut som Pringels-chips när man delar dem. Annorlunda är vackert och en del av naturen oavsett om det gäller människor eller växter.

Vad gör det om just DEN yoghurten du ville ha är slut i butiken? Köp en annan. Varför måste det produceras så mycket överflöd av mat bara för att inte få arga kunder? VÄX UPP! Inse att det inte är hela världen om man får välja ett annat märke eller en annan smak för en dag. Vad gör det egentligen om man råkar få med sig en gammal apelsin hem en gång av 20? Är det verkligen värt att kasta bort flera ton med apelsiner för att 3 st av 100 ser dåliga ut?

Jag tycker att det är en skam att vi gnäller över småsaker som det.

Sluta släng mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar